CONSIDERAȚII CHEIE PENTRU UN SISTEM DE OPERARE

SECURITATE

Securitatea implică o multitudine de funcții și ar trebui să fie o prioritate de top pentru orice organizație în considerațiile privind sistemul de operare. Este ceva ce trece dincolo de securizarea dispozitivului și protecția datelor.  Mai jos veți găsi componentele considerentelor de securitate:

Protecția datelor:

Luați în considerare cum sunt protejate datele, oriunde se stochează, fie în cloud, fie intern. Rețelele virtuale private (VPN) sunt folositoare atunci când datele tranzitează rețele nesecurizate/publice. De asemenea, gândiți-vă unde se duc datele. Dacă alegeți un sistem de operare închis, cum este iOS, Windows 10 sau Google Mobile Services, datele vor fi exploatate de Apple, Microsoft, respeciv Google, făcându-le potențial vulnerabile.

Protecția dispozitivelor:

Atunci când dispozitivele nu sunt blocate, utilizatorii pot instala, fără să știe, malware de pe siteuri nesecurizate vizitate și prin descărcarea de aplicații neautorizate. Dacă administratorii controlează setările utilizatorilor și permit accesul doar la funcții autorizate, dispozitivul și datele sunt inerent mai sigure. De asemenea este important să luați în considerare ce se întâmplă cu dispozitivele dacă sunt accesate de câtre personal neautorizat. Funcțiile ca protecția parolelor și blocarea dispozitivelor după o perioadă de inactivitate pe rețea sunt esențiale.

Administrare dispozitive mobile (MDM):

Administrat de către un furnizor MDM, este modul în care administratorii controlează și administreză dispozitivul. Este metoda folosită pentru a pune aplicații pe dispozitiv. Fiecare sistem de operare are o abordare unică pentru interacțiunea cu un MDM. Îmbunătățirile pot include blocarea setărilor utilizatorilor ca să nu se poată efectua schimbări, folosind politici de sincronizare activă și trimițând configurații XML semnate digital pe un dispozitiv.

Activați și facilitați conformitatea la reglementări:

Industriile verticale, cum ar fi comerțul, sănătatea și sectorul guvernamental, au cerințe unice separate față de ceea ce este pe un dispozitiv. De exemplu standardul Payment Card Industry Data Security (PCI-DSS) oferă o soluție cuprinzătoare pentru securitatea tranzacțiilor de plată. În general orice companie care acceptă carduri de debit sau credit trebuie să se conformeze. Căutați un sistem de operare care asigură o modalitate la care vă puteți conforma cu ușurință și puteți instala actualizări de securitate acum și în viitor.

Conexiuni Wi-Fi securizate și supravegheate:

Dispozitivele orientate spre consumatori sunt concepute tipic pentru lucrul de acasă sau în rețelele Wi-Fi corporative. Pe teren un dispozitiv poate trece ușor la multiple puncte de acces Wi-Fi. Pe lângă faptul ca nu sunt securizate, utilizatorii pot experimenta întârzieri pe măsură ce trec de la un punct de acces la altul. Acest lucru este inacceptabil pentru cei care au nevoi de aplicații de voce. Câteva secunde de întârziere la o aplicație de voce înseamnă că o parte a conversației se pierde, ceea ce nu este o experiență plăcută pentru utilizator.

zebramobileos_ikon3

Dacă alegeți un sistem de operare închis, cum este iOS, Windows 10 sau Google Mobile Services, datele vor fi exploatate de Apple, Microsoft, respeciv Google, făcându-le potențial vulnerabile.

PROCURAREA APLICAȚIILOR ȘI ACTUALIZĂRI ALE SISTEMULUI DE OPERARE.

Cum ajung aplicațiile pe dispozitiv? Echipa IT vrea să se bazeze pe utilizator să descarce aplicația sau și-ar dori mai mult ca ei să trimită aplicația? Dacă optați ca utilizatorii să aiba permisiunea de a descărca aplicațiile pentru ei, acesta se poate realiza printr-un magazin public de aplicații, cum ar fi App Store de la Apple sau Play Store de la Google, sau printr-un magazin de aplicații privat, corporativ, unde dvs. controlați ce aplicații sunt disponibile.

În sistemele închise, creatorul sistemului de operare (de exemplu Apple) controlează cum și când să trimită actualizări pe dispozitive. Astfel utilizatorii sunt forțați să instaleze actualizările. Chiar dacă puteți să amânați instalarea actualizărilor, la un moment dat sistemul de operare nu va mai avea suport. Acest lucru poate cauza multe situații. Până la urmă actualizărilepot avea probleme de multe ori, rezultând de aici productivitate scăzută și apeluri repetate la IT pentru suport. În al doilea rând, poate nu vreți să instalați actualizările. Multe dispozitive de pe teren rulează frecvent aceeași versiune al unui sistem de operare ani de zile fără probleme. Dacă folosiți Android AOSP, actualizările la sistemul de operare sunt la discreția și după agenda dvs.

 

APLCAȚII BAZATE PE WEB

Din ce în ce mai multe organizații folosesc aplicații bazate pe web, deoarece acestea rulează pe mai multe platforme. Problemele pot apărea atunci când un anumit browser web este necesar pentru accesarea aplicației, ceea ce poate crea un risc potențial de securitate. Pentru a le evita, alegeți o soluție care are un browser pe care puteți să-l controlați și să-l administrați. De exemplu, sistemele de operare închise, cum este iOS, este posibil să nu vă ofere o metodă de a controla experiența web.

 

COSTURI DE LICENȚIERE

În mod tradițional, Microsoft pretinde costuri de licențiere per utilizator pentru multe dintre produsele lor. Dacă utilizați o mulțime de dispozitive, în scurt timp poate deveni costisitor. De asemenea asta mai adaugă încă un nivel de mentenanță când vine vorba de asigurarea faptului ca licențele să fie la zi. Dacă optați pentru un sistem de operare care necesită un cost de licențiere, căutați un furnizor de dispozitive care include acest cost în costul total (TCO).

 

PREGĂTIREA DISPOZITIVELOR

Pregătirea dispozitivelor poate fi extrem de solicitantă pentru administratori, atunci când au de a face cu un număr mare de unități cu configurație identică. În loc să pregătiți fiecare dispozitiv individual, asigurați-vă că sistemul de operare selectat suportă instrumente de  Mobile Device Management (MDM) care vă ajută să pregătiți mai multe dispozitive în același timp.

 

zebramobileos_ikon4

Dacă folosiți Android AOSP, actualizările sistemului de operare sunt la discreția și după agenda dvs.

COSTURI DE ÎNTREȚINERE

Cât costă  mentenanța sistemului de operare pe durata de viață a dispozitivului? Aceste costuri includ actualizările, trimiterea lor și suportul.
Evaluați tipul de suport disponibil chiar și după ce sistemul de operare atinge sfărșitul ciclului de viață.

 

PRIETENOS CU UTILIZATORUL/NECESITATEA FORMĂRII

Unul dintre beneficiile principale a alegerii unui sistem de operare mobil popular este că utilizatorii sunt deja familiarizați cu interfața. Dispozitivele Windows Mobile care sunt pe piață de mai mult de 10 ani, oferă o experiență de utilizare diferită față de dispozitivele din ziua de astăzi. Interfața de utilizare nu este intuitivă și este nevoie de mai multă formare. Pe când dacă aveți o soluție care este similară cu ceea ce este deja folosit de lucrători în viața lor de zi cu zi, curba de învățare va fi considerabil redusă.

 

PERSONALIZABIL

Acest aspect ia în considerare funcții cum ar fi setările specifice utilizatorului, alegând ce anume este accesibil pe dispozitiv și când să instalați actualizări. Totuși, include și administrarea proceselor CPU în fundal. De exemplu, dacă doriți ca aplicația de voce să ruleze în fundal. Într-un sistem închis este posibil ca acest lucru să nu fie eficient, deoarece va epuiza bateria și CPU.

 

SELECȚIE DE DISPOZITIVE

Un semn că un sistem de operare mobil are longevitate este numărul de dispozitive care il ruleză. Windows 10 este încă doar la orizont, astfel nu putem spune câte dispozitive vor fi disponibile. În ultimii ani dispozitivele Android au câștigat teren pe piața dispozitivelor mobile industriale și reprezintă 32% din piață.

 

zebramobileos_ikon5

32%

În ultimii ani dispozitivele Android au câștigat teren pe piața dispozitivelor mobile industriale și reprezintă 32% din piață.

Pentru a afla mai multe despre sistemele de operare mobile moderne și care este potrivit afacerii dvs, vizitați-ne la www.zebra.com/mobilityrevolution