Stadiul actual al pieței sistemelor de operare

Istoric vorbind, Windows a fost alegerea primordială pentru dispozitive mobile folosite de câtre forța de muncă. Paltformele Windows Mobile și Windows CE au fost dezvoltate în mod special de către Microsft pentru piața industrială și și-au îndeplinit rolul într-un mod excelent.

Atunci când dispozitivele mobile de clasă industrială au început să apară, organizațiile au investit deja în infrastructura Microsoft. În mod natural, atunci când a venit vorba despre alegerea unui sistem de operare mobil, au avut nevoie de unul care ar funcționa fără problemă pe platforme multiple, iar Microsoft OS a fost singura opțiune.

De atunci însă s-au schimbat multe. Astăzi, dispozitivele mobile consumer și-au croit drumul în intreprinderi și organizațiile au început să-și modifice infrastructura pentru a le adopta.

Pe măsură ce au fost identificate noi modalități de utilizare a mobilității la locul de muncă, acesta a deschis o varietate de aplicații și provocări. Rezultatul este clar: este esențială adoptarea sistemelor de operare orientate spre consumatori pentru soluții mobile de succes în companii. Fără acesta, nu se pot atinge economii măsurabile.

VIITORUL WINDOWS MOBILE

Pe măsură ce noi sisteme de operare consumer își găsesc locul în companii, iar Windows 10 era la orizont, Microsoft a sistat suportul pentru sistemele de operare învechite.

Ce înseamnă aceasta? Printre altele, sfârșitul suportului înseamnă că nu mai apar protocoale noi de securitate. Microsoft va continua suportul extins și va oferi actualizări de securitate pentru Windows Embedded Handheld (WEH) 6.5 până la începtul lui 2020.

Alăturați nevoia de adopție a consumatorului cu lipsa actualizărilor și suportul limitat pentru Windows Mobile și Windows CE, și un lucru este sigur: dispozitivele mobile învechite au o durată de viață foarte scurtă. Care sunt opțiunile pentru sistemele de operare mobile de acum înainte?

zebramobileos_clock

Dispozitivele mobile învechite au o durată de viață foarte scurtă.

Care sunt opțiunile pentru sistemele de operare mobile de acum înainte?

Microsoft Windows CE 6.0
Suport extins până la sfârșitul Q1 2017

Windows Embedded Handheld (WEH) 6.5
Suport extins și actualizări de securitate până la începutul lui 2020

Windows Embedded Compact (WEC) 7
Suport până la Q1 2021

Oportunitatea Android

Sistemul de operare Google Android câștigă teren și după rapoartele IDC acoperă 83% din piața globală a consumatorilor. În momentul de față sunt disponibile peste 74 de dispozitive industriale Android, de la 22 de producători, care includ 40 de produse adiționale care au ieșit pe piață în ultimul an. Există o explicație bună pentru succesul acestuia: este deschis, flexibil, compatibil cu Microsoft și oferă acel nivel de control, care este cerut de IT.

Arhitectura Android este similară cu precedentul sistem de operare Microsoft Windows Mobile.    Android poate funcționa într-o infrastructură Microsoft existentă. Platforma suportă produsele populare Microsoft, cum ar fi Workplace Join, Intune, Outlook, Azure Mobile Services, Office și Office 365, OneDrive și Cortana. Poate sincroniza aplicații Google și Outlook. De fapt dezvoltătorii pot crea aplicații Android în Visual Studio.

Sunt patru variante esențiale ale Android de luat în considerare. Faptul că sunt atât de multe opțiuni arată că este suficient de flexibil pentru a personaliza sistemul de operare să corespundă nevoilor specifice, cu nivelul de securitate necesar pentru a păzi datele industriale și dispozitivele.

Google Mobile Services (GMS). GMS este o soluție orientată spre consumator. Constă într-un set de aplicații Google populare și servicii cloud care sunt disponibile printr-o licență de la Google. Puteți instala aplicații corporative pe dispozitive. GMS include acces la Google Play Store și alte servicii unde se face schimb de date cu Google. Acest lucru face ca GMS să fie potențial vulnerabil la probleme de securitate. În cazul în care căutați o soluție unde aveți control maxim asupra dispozitivelor, opțiunea GMS s-ar putea să nu fie cea mai bună soluție pentru organizația dvs.

Android Open Source Project (AOSP). AOSP este o versiune mai puțin amplă de Android și poate fi personalizată pentru necesități specifice dispozitivului. Este tot sistemul de operare Android, dar nu are serviciile Google care necesită ca dispozitivul să apeleze Google sau să ofere informații despre locație.

Android for Work. Introdus recent de Google, Android for Work încorporează aspecte și de la Google Mobile Services și de la AOSP. Incorporează Google Play for Work, care este un magazin de aplicații pentru industrie. Cu Google Play, organizatiile pot accesa un magazin de aplicații privat și pot decide care aplicație este aprobată pentru folosirea pe dispozitivele lor. Cu Android for Work puteți să:

  • Trimiteți aplicații din magazin pe dispozitiv
  • Alegeți dacă aplicația este rezidentă în cloud sau pe dispozitiv
  • Gestionați cumpărarea și licențierea aplicațiilor în masă
  • Adunați aprecieri și păreri de la utilizatori

Deoarece Android for Work este parte din Google Mobile Services, datele sunt partajate bidirecțional cu Google, ceea ce poate însemna un risc de securitate pentru specialiștii IT.

Android for Work oferă profile administrate, o funcție regăsită și în AOSP. Cu această funcție utilizatorii pot avea un dispozitiv cu două profiluri: unul pentru muncă și unul pentru uz personal. Aplicațiile au etichetă, pentru muncă sau personal. Datele sunt folosite în totalitate independent pentru fiecare profil. Android for Work este dotat în mod special pentru organizații care permit angajaților să folosească dispozitivele personale pentru muncă.

Android for Work oferă de asemenea o opțiune pentru un al doilea profil administrat, numit Corporately Owned Single User (COSU). COSU este dotat ideal pentru kiosk-uri și dispozitive robuste de teren care folosesc un singur profil cu control de administrare complet.

 

83%

Google Android OS cotă de piață globală de consumatorizebramobileos_ikon2

74

Dispozitive Android Enterprise disponibile de la 22 de producători

Zebra Android cu Mx.
Soluția Mx face mai puternic sistemul de operare Android cu un strat de funcții care unifică soluțiile standard Android (fie că e AOSP sau GMS) cu caracteristicile necesare pentru a profita din plin de dispozitivele Android în organizația dvs.

Cu Android ca și bază, Zebra Mx adaugă un strat de securitate, administrare de aplicații mobile și funcții administrare dispozitive, care sunt esențiale pentru computere și dispozitive de grad industrial. Mx activează securitate de grad industrial și conectivitate Wi-Fi de clasă business, care sunt cruciale pentru aplicații de voce.

Cu Mx pe AOSP dețineți controlul deplin al  computerelor și dispozitivelor mobile. Dvs. decideți care aplicație se instalează și când să se facă actualizări. Dvs. decideți dacă și când să activați funcții. Cu Mx pe GMS, o mare parte din cele de mai sus încă se aplică, însă pot exista anumite funcții GMS (cum ar fi aplicația Play Store) care se actualizează direct de la Google.

Mx nu este o versiune proprietară a Android. Mai mult de atât, aceasta nu reduce nicio funcționalitate Android sau nu creează probleme de compatibilitate. Mx este personalizat pentru a se potrivi tuturor necesităților și este complet compatibil cu aplicațiile standard Android. Mx nu necesită taxe de licențiere.

 

zebramobileos4
zebramobileos5

LIMITĂRILE APPLE IOS

Apple iOS este de asemenea o opțiune pentru mediul industrial, însă adopția este lentă. Ceea ce face dezirabile dispozitivele iOS pentru consumatori – designul stilat și sistemul închis – sunt descurajante pentru piața industrială. Dispozitivele regăsite în industrie trebuie să fie suficient de robuste să suporte utilizarea solicitantă și o mulțime de condiții de mediu. Aceste condiții nu se asociază tipic cu designul fățis, de consumator al Apple.

Cu sistemul închis iOS actualizările de software, de securitate, aplicațiile și accesul utilizatorilor, doar ca să amintim câteva, sunt controlate de Apple. Atunci când folosiți un dispozitiv Apple, datele dispozitivului sunt exploatate, ceea ce poate fi incomod și poate reprezenta un risc potențial de securitate pentru date și dispozitive.

Apple iOS face extrem de dificil pentru IT să administreze la distanță dispozitivele, inclusiv abilitatea de a bloca setări, a efectua actualizări de la distanță, service, blocare, ștergere și monitorizare a dispozitivelor. Această vulnerabilitate poate duce la probleme potențiale ale dispozitivelor, timpi morți crescuți al angajaților și aglomerarea IT.

Pentru a afla mai multe despre sistemele de operare mobile moderne și care este potrivit afacerii dvs, vizitați-ne la www.zebra.com/mobilityrevolution